کتابشناسی توصیفی تاریخ اسلام
کتابشناسی توصیفی تاریخ اسلام
منبع : فصلنامه معرفت، شماره 18 , ناصری، عبدالحمید
مقدمه
از میان علوم و معارف شناخته شده جامعه بشری، کمتر علمی مانند علم تاریخ از قدمت فراوان و وسعت زیاد برخوردار است. تاریخ به معنای اعم آن، که شامل علم انساب، مغازی، شرح حال نویسی، ثبت، تحلیل و تعلیل وقایع و حوادث گذشته می شود، پس از کتب مقدس آسمانی قدیمی ترین و بیشترین متون را به خود اختصاص داده است.
پس از ظهور اسلام، تاریخ زودتر از سایر شاخه های علوم اسلامی مورد توجه و علاقه مسلمانان قرار گرفت. مورخان اسلامی در باروری و رشد و شکوفایی آن تلاشهای فراوانی نمودند و آثار ارزشمند و گرانسنگی آفریدند و روشها، بلکه مکتبهای جدیدی در تاریخ نگاری ابداع کردند. البته در قرون بعدی، به میزانی که بر اهمیت تاریخ افزوده شد، ست سیاست و قدرت به منظور تحریف، حق پوشی و واقع ستیزی آن نیز باز شد و تقریبا در تمام زوایای آن نفوذ کرد. با اینهمه، هنوز هم تاریخ جایگاه مهم و اهمیت ویژه خود را داراست.
خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بیداری مسلمانان و بازگشت آنان به اسلام و قرآن کریم، پژوهشگران و دانشمندان بیشتری به تحقیق تاریخ اسلام و سیره پیامبر و امامان معصوم(ع) پرداخته و کشف وقایع و حقایق تاریخ اسلام و صید اصول روشنگر و راهنما و دستیابی به نکات آموزنده از زندگانی پیشوایان معصوم(ع) را وجهه همت خویش ساخته اند. از این نظر، ثبت و گزارش تمام کتابهایی که در این موضوع، حتی در دهه اخیر، نگارش یافته در این مجال، مقدور نیست. بدین منظور، اقدام به گزینش این کتابها کردیم. حاصل این گزینش به علاقه مندان این رشته تقدیم می گردد: